Manastirea Barsana

Biserica este situată în Maramureșul istoric, pe valea Izei. Vechea biserică de lemn a fost construită în anul 1711 în locul numit „Părul Călugărului” de preotul nobil Ioan Ștefanca.

Interiorul bisericii a fost repictat în 1806 de către Hodor Toader, fiind influențat de stilurile baroc și rococo. În cadrul creației sale pictura de la Bârsana reprezintă cel mai coerent ansamblu decorativ, ce include: pictură murală, iconostasul și mobilierul, interiorul bisericii dând impresia unui spațiu plastic inedit prin raport cu tradiția post-bizantină, dominantă până spre sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Distanţă Dăneşti-Bârsana: 48 km

Manastirea Rohia

Mănăstirea Sfânta Ana – Rohia, este un lăcaș de cult ortodox, din jud. Maramureș. Este situată în „Țara Lăpușului”, în partea de sud a județului Maramureș, la o distanță de cca. 50 km de orașul Baia Mare și 43 km de orașul Dej.

Mănăstirea Sfânta Ana-Rohia a luat ființă în anul 1923. Ctitorul ei este Nicolae Gherman, din satul de la poalele „Dealului viei”, deal pe care se găsește astăzi mănăstirea. Preotul ctitor a zidit mănăstirea în numele fiicei sale, Anuța, care a murit la vârsta de 10 ani. Lăcașul a rămas la stadiul de schit din cauza accesului greu în deal.

În 1996, vechea bisericuță este demolată, iar pe locul ei se construiește o noua biserică. Are o înălțime de 48 m la bază și o lungime de 22 m, iar la subsol se găsește paraclisul catacombă. În 2001, se construiește o poartă de intrare la sat și se ridică o biserică și o casă din lemn.

Biserici de lemn Maramures biserica-de-lemn-din-plopis

Biserica de lemn din Plopis

Biserica de lemn din Plopiș, comuna Șișeștijudețul Maramureș, datează din anul 1798. Biserica de lemn din Plopiş este una dintre bijuteriile Maramureşului, numărându-se printre monumentele istorice înscrise pe lista patrimoniului naţional cultural. Localizată în satul Plopiş din comuna Şişeşti, biserica este unicată prin prezenţa unei bolte trilobate ce nu se mai întâlneşte la nicio altă biserică din lemn.

Biserica de lemn din Surdesti

Biserica de lemn din Șurdești, greco-catolică, dedicată Sfinților Arhangheli, a fost construită în 1721 de meșterul Ion Macarie. Biserica se distinge prin dimensiunile impresionante ale turnului ridicat peste intrare. Înălțimea turnului fiind de 54 m , iar înălţimea totală este aproximată la 72 m, ceea ce o așează printre cele mai înalte construcții sacrale de lemn din Europa și din lume. Biserica este inclusă din anul 2004 în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Biserica a fost ridicată în anul 1721 de meșterul constructor Ion. Pictura interioară a bisericii datează din 1783.

Biserici de lemn Maramures Biserica de lemn din Șurdești

Complexul muzeal Vasile Lucaciu

Complexul muzeal a fost organizat în perioda 1968-1972.

De jur împrejur se află obiective de o însemnătate covârșitoare pentru apropierea de personalitatea părintelui Vasile Lucaciu: casa parohială, Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor, pavilionul în formă de cruce și școala.

În apropierea casei, vizibilă de cum pătrunzi în incinta complexului muzeal, albă şi graţioasă îşi înalţă turlele spre cer biserica ctitorită de Părintele Vasile Lucaciu. Viaţa religioasă a sătenilor din Şişeşti este strâns legată de icoana făcătoare de minuni a Preacuratei numită “Maica românilor”.

Memorialul victimelor comunismului

Memorialul reprezintă mai mult decât un muzeu, este o evocare fidelă, şocantă şi dureroasă a ororilor comise de către comunişti, nu doar în această fostă închisoare ci în întreaga Românie.

Memorialul deţine o colecţie impresionantă de mărturii, documente, fotografii, obiecte personale, elemente din inventarul închisorii, etc. expuse în celulele şi celelalte spaţii ale fostei închisori. Acestea sunt dispuse pe trei niveluri şi fiecare dintre spaţiile expoziţionale prezintă un episod diferit din istoria închisorii şi din transformarea României în stat comunist.

Clădirea închisorii a fost construită în 1897. Dupa 1948, închisoarea a devenit una politică, aici fiind aduşi ţărani care s-au împotrivit colectivizări, studenţi, preoţi, demnitari sau academicieni. Ea a avut rol de exterminare a celor care se împotriveau comunismului dar şi a intelectualilor sau politicienilor care intrau în disgraţia guvernului.

Mocanita Maramures

Mocanita

Mocăniţa de la Vişeu de Sus este cel mai cunoscut tren pe ecartament îngust tractat de o locomotivă cu abur din România şi totodată singurul tren de acest gen din Europa care încă mai are activitate industrială (forestieră). Mocăniţa reprezintă unica modalitate de acces pe Valea Vaserului, o zonă muntoasă, de o rară frumuseţe, cu păduri seculare şi în mare parte virgină datorită inexistenţei aşezărilor umane şi infrastructurii de transport.

Calea ferată cu ecartament îngust a fost construită începând cu anii 1932 pentru a eficientiza exploatarea lemnului în pădurile din zona Vişeu de Sus.

Cimitirul vesel

Aflat la doar 18 km vest de Sighetu Marmaţiei, Cimitirul Vesel este unul din cele mai vizitate atracţii din Maramureş, turiştii putând admira celebrele cruci sculptate de meşteri locali, vopsite în culori vii dar având predominant culoarea albastră specifică cimitirului.

In 1935, sculptorul în lemn Stan Ioan Patraş a avut ideea înfiinţării unui altfel de cimitir, unic în Romania şi în lume, care să reflecte viaţa şi personalitatea celui decedat într-o prezentare mai veselă.

Fiecare cruce prezintă în partea superioară o imagine sculptată care evocă un moment important din viaţa celui decedat. Sub această imagine, scurte poezii sau texte rimate descriu cu umor, în grai popular şi la persoana I, viaţa celui care zace acolo, care a fost meseria lui, care i-au fost viciile sau când şi în ce împrejurări a murit.

Cimitirul vesel
Muzeul Satului

Muzeul Satului

Muzeul Satului din Baia Mare prezintă patru zone etnografice din nordul României, cunoscute de-a lungul timpului ca ţări: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureşului.

În cadrul muzeului s-a încercat şi prezentarea tipurilor de gospodării în funcţie de ocupaţia principală a locuitorilor din zona de provenienţă a gospodăriei. Astfel avem gospodării de agricultor din Tara Lăpuşului, gospodărie de viticultor din subzona Baia Mare, gospodărie de pomicultor din Tara Maramureşului etc.

Muzeul satului Sighet

Înfiinţat în anul 1981, muzeul este cea mai mare şi mai complexă prezentare din România a satului tradiţional maramureşean şi a elementelor de tehnică populară din această zonă. Ideea de bază a muzeului este gruparea gospodăriilor în jurul bisericii, la fel ca în satele din judeţ, toate uliţele ducând spre aceasta. Biserica (ridicată în 1621 la Onceşti) este amplasată pe o colină de unde domină întreg ‘satul’, reafirmându-şi rolul de element central în viaţa comunităţilor din zonă.

În muzeu sunt expuse peste 30 de gospodării (cele mai vechi datând din sec. XVI) cu anexele şi instalaţiile tradiţionale (granar, grajd, fântână, presă de ulei, căruţă) iar unele din case au mobilierul şi dotările originale (cuptorul, oalele, ustensilele din bucătărie, războiul de ţesut, leagănul copiilor).

Muzee Maramures muzeul-judetean-de-mineralogie

Muzeul Judetean de Mineralogie

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare este cel mai mare muzeu regional din Europa cu acest profil. Amenajat într-o clădire destinată inițial unui scop comercial, de pe strada Traian, nr.8 din Baia Mare, Muzeul de Mineralogie oferă publicului său o panoramă complexă, vizuală și interactivă, a istoriei și caracteristicilor geologice  ale zonei miniere BAIA MARE- MARAMUREȘ. ”Vedetele” așa numitului MUZEUL AL FLORILOR DE MINĂ o reprezintă colecția expusă de flori de mina, cu eșantioane unicat la nivel mondial, într-o prezentare multicoloră, ambientată multimedia, de excepție!

Creasta Cocosului

Una din cele mai populare şi mai pitoreşti destinaţii din Mramureş, Creasta Cocoşului reprezintă o formaţiune stâncoasă cu o formă ciudată, parte a unui fost crater vulcanic. Situata in cadrul munţilor Gutâi, la o altitudine de 1428 m şi având o lungime de 200 m, Creasta Cocoşului reprezintă un cadru fotografic deosebit, atât pe timpul verii dar şi iarna.

Drumeţii care urcă până pe culmea sunt răsplătiţi cu o imagine panoramică de neuitat.

Zona este declarată rezervaţie naturală şi se află în custodia Asociaţiei EcoLogic Baia Mare. Accesul pe Creasta Cocoşului se poate face pe numeroase trasee marcate, cele mai utilizate fiind cele cu plecare de la mina Şuior, din Pasul Gutâi sau din Breb.

Pietrosul Rodnei

Cu o înălţime de 2303 m, Pietrosul Rodnei este cel mai înalt vârf din Carpaţii Orientali şi datorită diversităţii şi unicităţii florei şi faunei a fost declarat Rezervaţie Naturala încă din anul 1932 iar în 1979 a primit statutul de Rezervaţie a Biosferei sub egida UNESCO.

Pietrosul Rodnei reprezintă un cadru fotografic fascinant, atât pe timpul verii dar şi iarna. Cuprinde cel mai impresionant relief glaciar din Munţii Rodnei. În cadrul rezervaţiei se pot admira circuri glaciare (Buhăescu, Zănoaga Iezerului, Zănoaga Mare, Zănoaga Mică) şi lacuri glaciare (Iezerul Pietrosului, Buhăescu).

Cascada Cailor

Cascada Cailor este cea mai înaltă cădere de apă din România având o înălţime de 80 m repartizată pe mai multe trepte, cea mai înaltă dintre acestea având 18 m.

Legenda spune că numele cascadei provine de la o întâmplare petrecută aici cu mult timp în urmă. O turmă de cai a fost încolţită în timpul unei furtuni de către un urs pe marginea platoului de unde se formează cascada iar din cauza spaimei şi în lipsa vizibilităţii, caii au sărit în gol pe lânga cascadă şi au murit.

Atractii turistice Maramures cascada cailor
Partii de schi Maramures partia de ski cavnic

Partia de Ski Cavnic

Pârtia de Ski Cavnic este localizată în Staţiunea Cavnic. Situată într-o zonă muntoasă de la poalele Munţilor Gutâi, la o altitudine cuprinsă între aproximativ 550 şi 1050 metri, locaţia reprezintă o destinaţie de vacanţă ideală pentru împătimiţii sporturilor de iarnă.

Întregul domeniu schiabil de la Cavnic se întinde pe o lungime de aproximativ 6 km şi este amenajat conform standardelor europene. Pârtiile de aici sunt deservite de instalaţie de transport prin cablu şi sunt împărtite în două piste: Roata şi Icoana. Roata prezintă cinci părţii de dificultăţi diferite, deservite de teleski, iar Icoana are trei părţii, de dificultate medie. Pe lângă aceste pârtii, mai există şi Pârtia Tubbing.

Partia de schi Suior

Șuiorul este prin excelență o stațiune montană de iarnă, care se remarcă mai ales prin facilitățile oferite iubitorilor sporturilor, specifice acestui anotimp. Amplasate pe versantul nordic al Masivului Mogoșa, cu o lungime de 3600 m, pârtiile de schi ale Complexului Șuior sunt cotate ca pârtii de dificultate medie. Zonele de dificultate ridicată sunt alternate în mod fericit cu porțiuni mai line, ceea ce le dă un farmec aparte și senzația permanentă pentru schiori de noutate și adrenalină.

Vacanta Maramures trasee la pas

Trasee la pas

LA PAS :

-spre Mandra Vedere 40 min dus-intors 

-pe Izvor 2 ora si 30 min dus intors  

-La TEI –drumetie prin poiana cu mesteceni